La Folie

Folie_01

Sezon turystyczny w pełni i w centrum jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się nowe restauracje. Na Placu Solnym, po nieodżałowanym Blue Barze w miniony weekend otworzyła się restauracja La Folie. Serwuje ona nowoczesną kuchnię europejską, czerpiąc z francuskich receptur i opierając się na sezonowych składnikach.
Na zewnątrz panował nieznośny upał, więc zajęliśmy stolik w nieco chłodniejszym wnętrzu. Sam lokal nie jest zbyt duży, ale urządzony ze smakiem – jasne wnętrze, drewniane stoły i miękkie kanapy. Menu w La Folie nie jest długie, ale urozmaicone, tak, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Folie_02

Do picia zamówiliśmy: Pani Łasuchowa wodę (4 PLN), a ja świeżo wyciskany sok pomarańczowy (10 PLN).

Folie_03

Do jedzenia na początek wybraliśmy dwie zupy dnia, Pani Łasuchowa zdecydowała się na tę z białych warzyw, czyli krem andaluzyjski (14 PLN). Zupa była naprawdę pyszna, idealnie kremowa, z kleksem sosu chrzanowego na wierzchu i orzechami.

Folie_04

Ja z kolei wybrałem krem z papryki i marchwi (12 PLN) i byłem równie zachwycony co Pani Łasuchowa. Już dawno nie jadłem tak pysznej zupy o idealnie zbalansowanym smaku i przede wszystkim w temperaturze, która pozwalała na jej natychmiastową konsumpcję.

Folie_05

Następnie na stole pojawiły się zamówione przez nas dania główne. Z pewną dozą niepewności zamówiłem polędwiczkę wieprzową z grillowanym serem halloumi w redukcji winogron na puree ziemniaczano – rozmarynowym (34 PLN). Od pewnego czasu jestem zrażony do polędwiczki wieprzowej, bo widnieje ona w menu niemal każdej wrocławskiej restauracji i często niestety nie jest najwyższych lotów. Tym razem byłem naprawdę zachwycony otrzymanym daniem. To był kawałek idealnie ugrillowanego mięsa – nie było ani trochę gumowate, co się często zdarza, ani zbyt wysmażone, po prostu rozpływało się w ustach. Do tego puree ziemniaczano – rozmarynowe wprost nieziemskie.

Folie_06

Pani Łasuchowa nie była zbyt głodna tego dnia, więc jej wybór padł na sałatkę z wołowiną (32 PLN), w skład której wchodziła polędwica wołowa, ziemniak grillowany z rozmarynem, jogurt grecki i mix sałat. Później w menu wyczytaliśmy, że miały w niej być jeszcze pomidory koktajlowe, ale niestety na talerzu ich nie znaleźliśmy. Sałatka była naprawdę sycąca i na pochwałę zasługują szczególnie mięciutka polędwica wołowa i rewelacyjny dressing do sałaty.

Folie_07

Obiad w La Folie uznajemy za wyjątkowo udany i na pewno nie raz tam jeszcze wrócimy. Tym razem, z racji upału nie mieliśmy już siły na deser, ale w sumie nie wiemy czy mielibyśmy ochotę na kolejny fondant, bo w zasadzie w każdej restauracji jest on żelazną pozycją w menu, tak samo i tutaj.
Za dwudaniowy obiad z napojami zapłaciliśmy 106 PLN.

La Folie
Plac Solny 8-9, Wrocław
http://www.facebook.com/pages/La-Folie/612481218859358

8 komentarzy

  • WaldemarM

    Zachęcająco.
    Ceny super, jednak do sezonowych składników wykorzystanych w opisanych wyżej daniach to chyba
    niekoniecznie poprawne. Tym bardziej Restauracja z opisu jest typowo z ~pępkiem~ klasyki francuskiej.
    Zbiory winogron we Francji zaczynają się w ostatnich dniach sierpnia, a kończą pod koniec października. Sezon startuje w
    regionach: Prowansji, Langwedocji i Bordeaux. W Polsce są w tej chwili gronka winogron, papryka będzie za jakiś czas.Letni ziemniak wydaje mi się, że nie zasługuje na potraktowanie go jako puree, smak lata wzbogacony niepotrzebnie składnikami aby zrobić puree i zabić go rozmarynem, orzechy i białe warzywa, faktycznie dobre połączenie składników, są także bogate w wartości odżywcze ale nie latem gdzie potrzebna jest ochłoda. Fondant w naszym mieście wprowadził chyba ten sam kucharz we wszystkich restauracjach, tylko zapomniał zaznaczyć, że jest to deser ciepły, polecany szczególnie zimową porą.

    Szkoda, że trochę nieprzemyślane menu, mając sezon za oknem, jednak mając przed sobą tak zachęcający artykuł z profesjonalnie zrobionymi zdjęciami jestem gotowy dać szansę i odwiedzić osobiście ten lokal jesienią.
    + wystrój
    + francuskie korzenie menu
    – brak

  • Charlock

    Ze zdjęć wygląda na miłe miejsce :) No i dania wyglądają naprawdę wykwintnie. Trzeba się tam wybrać, jeśli trafi się okazja, żeby poświętować :)

  • Marta Marcia

    Ze względu na pyszne jedzenie i elegancki wystrój, jak najbardziej polecam. Uprzejma obsługa, kelner potrafiący doradzić, doskonale znający menu.

    Idealne miejsce na romantyczną kolację lub spotkanie biznesowe :-)

    La Folie jedna z najlepszych wrocławskich restauracji. POLECAM

    • Alicja

      Kelner, który potrafi doradzić to prawdziwy skarb:) na mnie kelnerzy zrobili bardzo dobre wrażenie w Food Art Gallery, potrafią idealnie dobrać wino do zamawianego posiłku :) pozdrawiam, a miejsce ze zdjęć bardzo przytulne;)

  • Luiza

    Świetne miejsce, polecam carpaccio i coś, co piłam pierwszy raz w życiu, a smakuje świetnie: sok jabłłkowy z malibu na ciepło z cynamonem ;-)

  • Slawek

    Niestety dla nas dzisiejsza wizyta w tej restauracji to porażka. Zachęceni opiniami tutaj postanowilismy we dwójkę odwiedzić ten lokal. Kelnerka patrzy na wchodzących gości jak potencjalnych wrogów. Obsługujący kelner średnio sympatyczny. Menu bardzo wymyślne a wręcz przekombinowane. Do wyboru aż jedna zupa ze o innych daniach nie wspomnę. Gdyby nie wielki głód najchętniej opuścilibysmy lokal. Opisywany wystrój rzeczywiście bardzo dobrze zrobiony ale problemy z wentylacja i zapachu z kuchni zniechęcają. Nie polecam

  • Andzia

    Kierując się pozytywnymi komentarzami wybraliśmy się dziś z mężem do tej klimatycznej restauracji i musimy przyznać, że Nasze podniebienia zostały wyjątkowo dopieszczone. Kucharz spisał się niesamowicie smacznie i w zamówionych daniach nie zmieniłabym nic a nic. Kelner bardzo miły choć momentami zbyt gadatliwy, ale z pewnością czuliśmy się mile widziani. Zdziwił Nas brak innych klientów, gdyż naprawdę warto odwiedzić to miejsce, aby nie zniknęło z mapy wrocławskich „dobrojakościowych” smaków.

  • Alicja

    Wygląda przyjemnie :) ja polecam Food Art Gallery, szczególnie w porze lunchu, co tydzień inne menu, potrawy bardzo oryginalne pysznie podane, ceny przystępne, za 3 posiłki 49 zł ;)