Wydawało się, że na Więziennej nie ma już miejsca na kolejną pizzerię, a jednak całkiem niedawno pojawiła się tam Tralalala Pizzeria. Zanim wybraliśmy się tam na obiad, to kilka razy zaglądaliśmy przez szybkę i wystrój wnętrza, utrzymany w drewnie i bieli bardzo przypadł nam do gustu. Po wejściu do lokalu zajęliśmy jeden z kilku wolnych stolików. Miło zaskoczyło nas, że wśród gości w lokalu było kilku Włochów, to dobrze wróżyło.
Karta w Tralalala oprócz klasycznych włoskich przystawek zawiera kilka dań typowo obiadowych, sałatki, pasty i pizze. Makaronu niestety nie robią na miejscu, ale kelnerka zapewniała nas, że sprowadzany jest z Włoch i jest najwyższej jakości. Nie zdecydowaliśmy się jednak na niego, bo wyczytaliśmy, że pizza w tej restauracji jest wypiekana na cienkim cieście (takie lubimy najbardziej), którego recepturę ponoć przygotowali profesjonalni kucharze z Neapolu. Głównym składnikiem ciasta jest również specjalnie sprowadzana mąka 5 stagioni, a proces wyrastania ciasta trwa minimum 48 godzin. Brzmiało to zachęcająco. Na początek zamówiliśmy soki: jabłkowy i pomarańczowy (każdy za 5 PLN).
Pan Łasuch po długiej analizie karty zdecydował się na specjalność pizzeri czyli Twistera (34 PLN). To rolada z pizzy z pieczarkami, boczkiem, bakłażanem i serem mozzarella. Pierwsze co dało się wyczuć, to idealnie sprężystą konsystencję ciasta. Składniki farszu bardzo fajnie się dopełniały i całość zjedliśmy z przyjemnością.
Ja nie odważyłam się na żadne udziwnienia i zamówiłam pizzę Spinaci e ricotta (32 PLN) z sosem pomidorowym, serem mozzarella, serem ricotta, szpinakiem i bazylią. Na idealnym, sprężystym, a jednocześnie bardzo cienkim cieście znalazłam raj dla kubków smakowych. Ze wszystkich składników na pierwszy plan wysuwał się delikatny w smaku szpinak i ricotta lekka jak pianka. Sos pomidorowy o zbalansowanym, nienachalnym smaku idealnie dopełniał całości.
Za dwie pizze i napoje zapłaciliśmy 76 PLN i bardzo sobie chwalimy zamówione dania. Pan Łasuch trochę żałował, że nie wziął „normalnej” pizzy, ale pewnie nie raz tam wrócimy.
Tralalala Pizzeria
ul. Więzienna 21, Wrocław